Distrikt

Helt fel att minska på personalen i sjukvården!

Vid regionstyrelsens möte under onsdagen togs budget och verksamhetsplaner för sjukvården det kommande året. En del av beslutet innebär besparingar på 275 miljoner kronor varav 200 ska sparas på personalkostnader. Vid mötet informerades styrelsen om att det innebär en minskning av ca 300 anställda i regionen under 2022. Ett beslut som Vänsterpartiet inte står bakom.
– Det är med stor oro som vi ser på denna utveckling i sjukvården. Vi hör ständiga rapporter om att personalen i sjukvårdens alla delar sliter hårt och det finns ingen luft i systemet. Vi går även in i en intensivare del av pandemin igen vilket gör att det känns ännu mer orimligt att gå in i ett nytt år med krav på personalminskningar, säger Emil Broberg gruppledare för Vänsterpartiet.
Beslutet vid dagens Regionstyrelse är en del i de styrande partiernas långsiktiga arbete att genomföra besparingar i sjukvården som uppgår till över en halv miljard de kommande åren. Vänsterpartiet är mycket kritiska till dessa besparingsplaner.
– Att spara på personal i sjukvården är helt fel. Att spara på personal innebär att sjukvården måste göra mindre insatser och det kommer leda till att Östgötarna drabbas negativt. Vi har inte 300 anställda som inte gör någon nytta idag, säger Jessica Eek som är ledamot i regionstyrelsen för Vänsterpartiet.
Region Östergötland har en mycket stark ekonomi där man varje år har stora ekonomiska överskott som man väljer att lägga på hög i stället för att använda dem till sjukvården. 2021 var överskottet över en miljard kronor.
– Sjukvården behöver mer resurser, inte mindre. Att gå fram med personalminskningar trots att vi har mycket stora ekonomiska tillgångar är helt fel. Både östgötarna och personalen förtjänar bättre, avslutar Emil Broberg.

Dela den här sidan:

Kopiera länk