Distrikt

(V) föreslår ny barnmorskeledd förlossningsavdelning i Östergötland

I en motion till regionfullmäktige föreslår Vänsterpartiet nu att en ny förlossningsavdelning ska öppnas i Östergötland. Enligt förslaget ska det vara en så kallad barnmorskeledd avdelning som finns inom förlossningsvården i många andra länder.
Förlossningsvården i Östergötland har många brister. De flesta av dem är kopplade till att vi är den region i landet med minst antal barnmorskor. Trots att politikerna pratat om förbättringar är det ingenting som märks på golvet. Det krävs, utöver fler barnmorskor, nya arbetssätt och vårdformer för att lösa problemen, säger Vänsterpartiets gruppledare Emil Broberg.
En barnmorskeledd avdelning skulle innebära nya arbetsformer för barnmorskorna men också ytterligare ett vårdalternativ för de gravida. Vid en barnmorskeledd avdelning tar man emot gravida som på förhand har bedömts ha låg risk för komplikationer under förlossningen samt att de önskat denna vårdform. Kvalitetsmässigt har barnmorskeledda avdelningar visat sig nå bättre resultat än den ordinarie förlossningsvården.
Vi ser detta dels som en viktig reform för att ge de gravida ett ökat inflytande över sin förlossning, men det är också ett sätt att både behålla erfarna barnmorskor och locka tillbaka de som slutat. Med en barnmorskeledd förlossningsavdelning skulle vi kunna erbjuda en för Sverige helt unik arbetsplats som många skulle kunna känna sig lockade av, fortsätter Emil.
Förlossningsvården i Sverige har länge gått mot en allt större centralisering med större och större förlossningar. Detta kan vara en orsak till att arbetsmiljön och stressen upplevs som väldigt problematisk för barnmorskorna. Ytterligare en avdelning i Östergötland skulle skapa lugnare arbetsmiljö på regionens alla avdelningar menar Vänsterpartiet.
Vänsterpartiet är kritiska till de styrande partiernas ovilja att satsa på att utveckla mödra- och förlossningsvården som i jämförelse med andra delar av landet har stora brister. Förslaget om en ny förlossning är en del av ett helt paket med förslag om förbättringar som Vänsterpartiet lägger fram inom kort.
Med tanke på att alla pratar om just förlossningsvården så gick vi med våra förslag till de styrande partierna innan vi skrev de här motionerna. Vi hade hoppats på att de var villiga att se till verksamhetens bästa. Tyvärr var de inte det minsta intresserade av att diskutera lösningar som skulle kunna utveckla och förbättra vården för alla gravida i Östergötland. Så nu hoppas vi att vi kan få stöd i fullmäktige för våra förslag, avslutar Emil.
Vänsterpartiet i Östergötland presenterar inför 8 mars också en rapport om mödra- och förlossningsvården i Östergötland där man gått igenom den aktuella statistiken från Graviditetsregistret. Där blir det tydligt att bristerna inom den östgötska vården är stora och att det krävs åtgärder.
#förlossning

Dela den här sidan:

Kopiera länk