Distrikt

Region Östergötland: Orimligt med besparingskrav mitt i en pandemi!

När regionfullmäktige ska anta en budget för de kommande tre åren lägger Vänsterpartiet det enda förslaget som inte inkluderar stora sparbeting i sjukvården de kommande åren. Genom att höja skatten med 15 öre, omdisponera pengar och lägga mindre till det egna kapitalet vill Vänsterpartiet ge sjukvården över 400 miljoner kronor mer än de övriga partierna.
– Vi är mitt i en pandemi. Vi vet att 2021 kommer bli ett minst lika extremt år för sjukvården som 2020. Ändå väljer de övriga partierna att gå fram med fortsatta besparingskrav i sjukvården. Det är ju faktiskt helt orimligt, säger Emil Broberg som är gruppledare för Vänsterpartiet i regionen.
Enligt tidigare fattade beslut, som nu bekräftas i de andra partiernas budgetförslag, så ska sjukvården minska sina kostnader med 200 miljoner 2021 och ytterligare 350 miljoner de kommande två åren, totalt 550 miljoner kronor. En siffra som motsvarar mer än 1300 årslöner för en sjuksköterska. Detta vänder sig Vänsterpartiet emot.
– Allt fokus måste handla om att hantera pandemin just nu. Det kommer att kosta pengar. Det handlar ju om att hålla igång sjukvården, förhoppningsvis genomföra vår största vaccinationskampanj någonsin och sedan beta av den vårdskuld som vi byggt upp under 2020. Att då lägga in besparingar i sjukvården är chockerande, fortsätter Emil.
De extra pengar som Vänsterpartiet skjuter till sjukvården ska gå till att täcka kostnader för Covidvård men också rejäla satsningar på personalen och arbetsmiljön. Vänsterpartiet gör bedömningen att många nödvändiga reformer som man vill genomföra behöver vänta. Pandemin går före allt.
– Vi skapar ett rejält ekonomiskt utrymme att kompensera personalen för deras hårda arbete. Med våra tillskott hoppas vi att vi både ska kunna ge rejäla ekonomiska ersättningar, garantera ledighet och andra insatser som ska ge möjlighet till vila och återhämtning. Vi behöver personalen även efter pandemin, avslutar Emil. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk