Distrikt

(V) i Region Östergötland: Skapa en vaccinproduktion i Sverige!

 

I en motion till regionfullmäktige föreslår Vänsterpartiet att man ska ta initiativ till att skapa en vaccinproduktion i Sverige. Att Sverige idag saknar en egen kapacitet att producera och ta fram vaccin till den egna befolkningen innebär en hälso- och säkerhetsrisk. När världen nu oroas för Coronaviruset så aktualiseras denna fråga än mer.
– Vaccin är en av historiens viktigaste upptäckter som varje år räddar miljontals liv. Utan vacciner hade världen sett radikalt annorlunda ut. Problemet idag är att vaccinproduktionen ligger samlad hos några få globala storföretag som inte tar sitt ansvar för att möta världens behov, säger Emil Broberg gruppledare för Vänsterpartiet i Region Östergötland.
Vänsterpartiets förslag är att Region Östergötland tillsammans med andra regioner skapar ett gemensamt bolag genom Sveriges Kommuner och Regioner på samma sätt som man gått samman för att hantera digitaliseringen.
– I grunden skulle detta kunna vara en statlig uppgift. Men vi ser att intresset är litet där. Trots att det redan finns en statlig utredning som visar på att vi behöver en egen vaccinproduktion så har man av ideologiska skäl valt att inte göra det. På lokal och regional nivå är vi bättre på att hitta lösningar på verkliga problem. Därför tror jag att vi är bättre lämpade att lösa detta, fortsätter Emil.
Att bygga upp en egen vaccinfabrik i Sverige är enklare än vad det kan låta. I Danmark har man redan gjort det. Den ständiga bristen på våra vanligaste vacciner är ett grundläggande skäl för att bygga upp en egen produktion menar Vänsterpartiet. Men med Coronaviruset som hotar så menar man att det finns extra anledning att titta närmare på detta.
– En egen vaccinproduktion löser ju inte våra behov i närtid. Vi vet inte heller var coronaviruset tar vägen. Men vi kan vara säkra på att det i framtiden kommer komma farligare och mer omfattande virus. Då måste vi ha en större beredskap för att möta det och då kan vi inte förlita oss på några läkemedelsjättar vars enda intresse är att tjäna stora pengar, avslutar Emil.

Dela den här sidan:

Kopiera länk