Det är din tur nu!

Linda Snecker (V), riksdagsledamot

 

Alla tjejer som tar studenten i år och får jobb direkt kommer att hinna bli 52 år innan de får samma lön som sina gamla killkompisar. Så långsamt får det bara inte gå att täppa till det orättvisa lönegapet mellan män och kvinnor.

Kvinnors genomsnittliga månadslön är 87,5 procent av mäns lön.
Anledningen är främst att kvinnor och män jobbar i olika yrken och att ”kvinnoyrken” har lägre lön – som om  kvinnor var lite sämre och mindre viktiga. Dessutom tvingas kvinnor oftare jobba deltid fastän de vill ha och behöver heltidsjobb.

De senaste årtiondenas privatiseringar i välfärden har lett till försämringar för de anställda som oftast är kvinnor. I privat omsorg är det helt enkelt sämre arbetsvillkor och lägre löner än hos kommunerna. Och på bara två år har löneskillnaderna mellan privat och kommunalt anställda i äldreomsorgen fördubblats.

Inkomstskillnaden mellan vanliga arbetare och makteliten är större än någonsin. Vd:ar på svenska storföretag tjänar mer än 66 gånger så mycket som en undersköterska. Sverige är dessutom det land i västvärlden där inkomstskillnaderna har ökat mest sen 90-talet. Vi har fler och rikare svenska miljardärer än någonsin. Det är helt galet.

Det får räcka nu. 2017 ska inte kvinnor och män tjäna så olika och de rika ska inte sitta på sådana berg av pengar. Det är vår tur att få heltidsanställning med en schysst lön. Det är förskollärarnas, undersköterskornas och hemtjänstpersonalens tur att få ta del av miljarderna som börsspekulanter, direktörer och riskkapitalbolag roffat åt sig.
Det är din tur nu!

Du gillar kanske också...