Besparingar försämrar cancervården

De kommande åren tänker den politiska majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen spara över en halv miljard i den östgötska sjukvården.
Några av dem som drabbas hårdast redan nu är kirurgin och cancervården.

Malin Östh (V)

Redan i år kräver Socialdemokraterna besparingar på många miljoner på dessa livsviktiga verksamheter.

Enligt personalen som jobbar där kan den redan tuffa situationen med för få vårdplatser nu bli ännu värre. De beskriver att besparingarna kan leda till ännu färre vårdplatser, att köerna blir ännu längre och kanske till och med att man får stänga mottagningsverksamhet.

För Vänsterpartiet är detta helt orimligt! Att skära ner i cancervården innebär faktiskt att svårt sjuka människor kommer att drabbas hårt, säger Vänsterpartiets Malin Östh.

Den politiska ledningen i Östergötland har beslutat att dessa nedskärningar ska genomföras. De har också varit tydliga med att de inte tänker ge sjukvården de pengar som behövs för att kirurgin och cancervården ska fungera fullt ut.

Sjukvården behöver ju mer resurser, inte mindre. Vi ser idag en pågående kris inom hela sjukvårdssverige. Personalen går på knäna och sliter hårt. Då är det verkligen ingen klok politik att fortsätta med besparingar,  fortsätter Malin.

Region Östergötland har i dag Sveriges näst lägsta skatt. Vänsterpartiet har föreslagit en höjning för att det är nödvändigt både för personalens och för patienternas skull.

För oss finns det inget alternativ eftersom vi måste ha en sjukvård som fungerar. Det är viktigare än att ha väldigt låg skatt i regionen. Här skiljer vi oss från de andra mer högervridna partierna som hellre skär ner än värnar om vår gemensamma välfärd, avslutar Malin.

Du gillar kanske också...