Valfrihet bara för de rika

hjartavalfard-2

Debatten om vinster i välfärden handlar i grund och botten om vilket samhälle vi vill ha. Ska vi ha ett samhälle där välfärden organiseras utifrån medborgarnas behov eller ett samhälle där företagens jakt på vinster avgör om mormor får den hjälp hon behöver?
Vill vi ha ett samhälle som fungerar för alla, där det finns en bra skola för barnen oavsett var man råkar bo och där man inte behöver ligga vaken på natten och oroa sig för om mormor får den hjälp hon behöver, eller ett samhälle där riskkapitalisternas rätt att förvandla våra gemensamma skattepengar till privata vinster går före allt annat?

När vinstjakten får styra öppnar nya vårdcentraler i rika bostadsområden medan de stängs i områden där låginkomsttagare bor. Det betalar sig nämligen bättre att behandla överklassens förkylningar än arbetarklassens förslitningsskador. På så sätt bidrar den hänsynslösa vinstjakten i välfärden till att öka klyftorna i samhället.

När vinstjakten styr tvingas lärarna ha aktieägarnas bästa för ögonen istället för elevernas. Fokus är inte längre att förmedla kunskaper utan att locka nya kunder. Lärare som håller på yrkesstoltheten och vägrar att sätta omotiverat höga betyg riskerar att bli av med jobbet. Vinstjakten har skapat en skola där överklassens barn får oförtjänt höga betyg eftersom konkurrensen mellan de vinstdrivande skolorna leder till betygsinflation. Ju mer betygen för överklassens skolor höjs, desto svårare blir det för arbetarklassungarna att ta sig in på högskolan. Som om det inte vore nog gör kraven på vinst dessutom att det blir mindre resurser kvar för att erbjuda dessa elever en bra undervisning.

Skolkoncernen Academedia har gjort drygt 5 000 kronor i vinst per elev och år. Samtidigt går elever i den kommunala skolan utan godkända betyg i kärnämnena. Så nog finns det bättre sätt att använda våra gemensamma skattepengar än till vinster åt ägarna.

Mer än varannan vinstdriven skola ligger idag i de bostadsområden där den rikaste tiondelen av befolkningen bor. Den valfrihet som de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna pratar om är i praktiken bara en valfrihet för de allra rikaste. Vi andra får hålla till godo med de skolor eller vårdcentraler som till äventyrs finns kvar utanför de reservat de rika bygger åt sig själva.

Det är vi medborgare som via skatten avsatt pengar för att alla ska få en bra utbildning och vård. När en del av de pengarna försvinner till skatteparadis undermineras viljan att betala skatt. Vill vi ha kvar ett välfärdssamhälle där alla bidrar efter förmåga och får tillbaka service utifrån behov? Ja, då kan vi inte passivt stå och se på medan skolor, sjukhus och vårdcentraler försvinner ned i de slukhål vinstjakten skapat.

Vi i Vänsterpartiet vet vad vi vill. Vi vill se en ekonomi som fungerar för alla, inte bara för de rika. Vi kan aldrig acceptera ett system där de pengar vi gemensamt avstått för att finansiera bra skolor och sjukhus hamnar i riskkapitalisternas fickor. Därför vill vi stoppa vinstjakten i välfärden.

Kerstin Lundberg (V), gruppledare Motala

Lennart Pettersson (V), gruppledare Åtvidaberg

Irene Garperian (V), Boxholm

Du gillar kanske också...