S sviker löfte om införande av schyssta jobb

På regionfullmäktige i april röstade den styrande majoriteten i regionen (S, MP, C, FP) ner Vänsterpartiets motion om att införa ”Vita jobb-modellen” i Östergötland. Modellen är framtagen av fackföreningsrörelsen och syftar till att motverka svartarbete, ekonomisk brottslighet och social dumping vid offentlig upphandling.

Regionen upphandlar i dag för stora summor och vi ville helt enkelt se till att det sker med schyssta villkor. När oseriösa företag vinner upphandlingar eller blir underleverantörer så är det ofta de anställda som drabbas och tvingas jobba med dåliga villkor och låg lön. Ibland kan till och med rent kriminella aktörer vinna upphandlingar om inte kontrollen är tillräcklig. Detta drabbar såklart också de seriösa företag som får svårt att konkurrera på lika villkor med de som inte följer lagen.

”Vita jobb-modellen” går ut på att facken med sin erfarenhet och kompetens av arbetsmarknadslagstiftning kontrollerar att utförarna ger de anställda schyssta sociala villkor, inte sysslar med svartarbete eller brottslighet och att det gäller också alla underleverantörer. Inte alls några konstiga krav kan tyckas och många S-styrda kommuner med Malmö och Stockholm i spetsen har infört modellen.

Vi är förvånade över att S i Östergötland väljer att stoppa detta välbehövliga förslag. Inte minst eftersom de tidigare talat väl om modellen. Ingen socialdemokrat i regionfullmäktige röstade för eller ville ens gå upp och debattera frågan så vi vet inte vilka deras motargument hade varit. Det hade exempelvis varit intressant att höra hur de många fackligt aktiva S-ledamöterna tänkte när de röstade nej. Socialdemokraternas gruppledare Mats Johansson skrev innan valet ”Landstinget ska arbeta med Vita jobb-modellen”. Vad är det som har förändrats förutom att S nu har makten?

Emil Broberg (V) gruppledare regionfullmäktige
Ricardo Olivares (V) regionfullmäktigeledamot Norrköping
Malin Östh (V) regionfullmäktigeledamot Söderköping

Du gillar kanske också...