Linda Snecker: Riksdagsrapport

Linda_IP-debatt_hel

Linda i talarstolen i riksdagen

Efter tre månader i riksdagen är det svårt att avgöra om jag har blivit varm i kläderna eller inte. Efter riksdagens öppnande startade allmänna motionstiden direkt, och de motioner som ska läggas för 2014 skulle skrivas av ansvarig för utskottet. Jag är ledamot i Justitieutskottet, ett utskott och frågor som jag är enormt intresserad utav. Min ambition i utskottet är att driva en vardagsnära feministisk juridik. Många förknippar juridik och rättsväsendet med vilka vapen poliser får använda, höjda straff och olika tvångsmedel. Vilket utskottsarbetet absolut innehåller, men det finns väldigt många frågor som går att lyfta som är feministiska och som gör skillnad för ett mer jämställt Sverige. I utskottet är Beatrice Ask ordförande, hon är trevlig och en riktig kramare av att höja alla straff.

Jag fokuserade på den vardagsnära feminismen i mitt motionsskrivande och har skrivit en motion om att införa samtyckeslagstifting med oaktsamhetsbrott, införa en Nätombudsman för att stoppa näthatet och att polisen ska prioritera hatbrott mot HBTQ-personer genom att bland annat införa en brottskod för hatbrott. Du kan se vilka motioner har varit med och skrivit på min sida på riksdagen.se. Jag har dels skrivit motioner där jag är ”avsändaren” och dels partimotion där Jonas Sjöstedt är första namn, dock behandlas motionen av mig i Justitieutskottet

Samtyckeslagstiftningen har jag lyft särskilt mycket den första månaden i riksdagen, bland annat via en interpellationsdebatt mot justitieminister Morgan Johansson, debattartikel med Rossana Dinamarca i Expressen och i Norrköpings tidningar.

Det som slår mig mest i att bli riksdagsledamot är alla spännande personer och organisationer man träffar, jag har bland annat träffat FATTA! SKR och professor emerita Madeleine Leijonhufvud och pratat samtyckeslagstiftning, Kerstin Burman förbundsjurist på RFSU och pratat om hbtq-personers juridiska krångel. Riksdagsarbetet är dels mycket läsande av utskottstexter, ett arbete som till en början är väldigt förvirrande och tidskrävande. Dels en hel del kontorsarbete, att arbeta i riksdagen är väldigt likt ett kontorsarbete med reseräkningar, mailande, hålla koll på olika aktuella politiska frågor. Men också väldigt mycket frihet att bestämma över sin egen arbetsdag. Bland annat har jag och Emil Broberg varit på studiebesök på Skänningeanstalten, väldigt bra och intressant dag. Nästa studiebesök blir att besöka ett häkte och prata om de alldeles för långa häktningstiderna som Sverige har, som bland annat FNs Tortyrkommitté återkommande kritiserar.

Vänsterpartiets och regeringens budget som röstades ned av Alliansen och Sverigedemokraterna behandlas just nu i plena. V och regeringen håller fast i budgeten och vi röstar på de förslag som vi lagt, V röstar delvis på våra motioner som vi vill genomföra och som behandlas i budgetförhandlingen. Riksdagen planerar att vi klara med budgetarbetet den 20 december, och det är en intensiv arbetsvecka nästa vecka med två voteringar per dag och debatt i varje budgetområde.

Regeringen var i början av riksdagsåret väldigt välkomnande och samarbetsvilliga gentemot Vänsterpartiet, och vi fick stoppa den utsträckta handen när regeringen i många utskott ville ha gemensamma gruppmöten med V. Vi är i riksdagsgruppen helt överens om att vi samarbetar gärna när vi kan genomföra vår politik, men eftersom vi inte sitter i regeringen så har vi inte gruppmöte med regeringen.

Just nu så börjar läget dock att ändra sig, Löfven börjar backa mer och mer från vårt budgetförslag och rikta in sig mot nyvalet, där samarbete med V i alla fall just nu inte verkar särskilt intressant. Nyvalet tror jag kom som en förväntad chock för oss alla. En situation vi kanske inte riktigt ville ha efter att ha drivit två valrörelser på ett år, men en utmaning vi definitivt är redo för. Vi ska fortsätta att stå upp för den vänsterpolitik vi har förhandlat fram med regeringen men tyvärr inte kan genomföra. Men, vi ska inte försvara regeringen till varje pris. Vi är vänsterpartiet och vi har en fantastisk bra politik, vi är med och förhandlar och samarbetar när vi kan genomföra vår politik, men vi vill ha makt och inflytande.  Se artikel i Norrköpings tidningar.

I Östergötland är planeringen med valrörelsen igång, distriktsstyrelsens arbetsutskott har informerat partiföreningsordförandena om läget, om rekommendationer från VU att behålla samma riksdagslistor bland annat. AU träffas på söndag för att diskutera vidare, vi kommer sammankalla distriktsstyrelsen för att besluta i olika strategiskt viktiga frågor. Jag hoppas också att vi i januari kan sammankalla distriktsstyrelsen och partiföreningsordföranden eller representant från partiföreningsstyrelsen för att träffas och diskutera läget. Vi ska vara demokratiska och förankrade i hela Östergötland, men även medvetna om att den är snabba bud som gäller, och att den vanliga process inför valrörelser vi brukar ha med nomineringar, valkonferens och utfrågningar stadgemässigt är omöjlig att genomföra. Det är en balansgång, men jag är övertygade om att vi kommer komma fram till en bra arbetsordning i Östergötland.

Riksdagen kommer stänga en månad inför valet och då kommer jag som riksdagsledamot kampanja mig igenom hela Östergötland. Fundera gärna redan nu vad vi ska göra tillsammans i varje kommun och bjud in mig till era aktiviteter. Varm i kläderna eller inte, jag sätter gärna riksdagsarbete på paus för att göra Sverige mer rättvist och solidariskt med en välfärd att lita på.

Mer detaljerad information om nyvalet, praktiska frågor och detaljer får gå den vanliga vägen via vår ombudsman Ricardo Olivares.

Riksdagsarbetet för min del fortsätter i alla fall just nu som vanligt, jag filar redan nu på motioner inför allmänna motionstiden 2015, på budgetdebatten med Justitieutskottet på onsdag den 17 december och smarta debattartiklar. Att vara riksdagsledamot är det absolut roligaste jag har sysslat med och jag känner mig oerhört priviligierad att få arbeta för socialismen och feminismen varje dag. Jag känner en stark stöttning från alla kamrater i Östergötland och vet att vi tillsammans kommer återigen att göra en bra valrörelse

Om du vill följa mitt dagliga politiska arbete, gilla min sida på Facebook  och läs min blogg på Norrköpings tidningar.

Jag nås på linda.snecker(at)riksdagen.se

Och med denna rapport vill jag önska alla en god jul och gott nytt år, nu ska vi vila upp oss för snart är det valrörelse igen!

Kamratliga hälsningar

Linda Snecker

Du gillar kanske också...