Även synskadade till specialskolan?

Regeringen föreslår att utvidga skollagen, fr.o.m. den första juli 2008, så att även synskadade ska kunna skickas till specialskola. Jag välkomnar inte detta förslag!

Det är med smärta jag minns hur jag som 7-åring sändes till Tomtebodaskolan i Solna. Jag grät stora tårar varenda gång min mamma, pappa och syskon lämnade mig vid grinden efter veckoslut och lov. Saknaden efter kamraterna på gatan hemma i Hofors var minst lika stor. 1986 upphörde Tomteboda som internat för synskadade barn, ett beslut som många av oss inom synskaderörelsen välkomnade!

Jag bara undrar: Varför ska barn med en funktionsnedsättning tvingas resa hemifrån för att få gå i skolan?

Jag tycker det är alla barns rättighet att få gå i skolan i sin hemkommun, trots en funktionsnedsättning. Med regeringens förslag till lagändring minskar dessa möjligheter. I stället borde regeringen se till att bygga upp en form av specialteam som ger landets kommuner en rimlig chans att ta emot elever med en funktionsnedsättning.

Låt hjälpen komma till barnen. Göm inte undan barn, som inte tillhör normen, på institutioner.

Lena Höjdevall
Vänsterpartist i Mjölby

 

 

 

Du gillar kanske också...