Höstarbete i riksdagen

Hej!
Dags att höra av sig med en liten rapport igen. Är sent ute, men det verkar som tiden blir knappare och knappare. Känns som det bara blir mer och mer att göra. Ska framöver också försöka skriva mindre om händelser och mer om det politiska skeendet. Mycket hänger ju ihop, men det är nog bra om det blir mer fokus på politiskt innehåll. Jag tycker att partiet är inne i en fas där vår politik, äntligen, kommer att kunna vara i fokus mer. Kanske, faktiskt, beroende på de skandaler som regeringen utsatt sig själv för vilket ger de borgerliga medierna en förevändning att ta upp mer av det politiska innehållet och mindre ”förföljelse” av politiker. Lite konstigt egentligen, men inte desto mindre intressant.

Sedan sist har jag firat min födelsedag, trevligt och kul på alla sätt. Tror att de som var med är nöjda.

V. 42 besökte jag Statens Kulturråd. Intressant, men det är mycket siffror och budget. Kanske självklart i de tiderna, alla vill ju veta hur mycket man har att röra sig med i sin verksamhet. Generellt så finns det ett missnöje med den här regeringens kulturpolitik, de har ju en marknadsliberal inställning även till kultur. Men, de flesta är "lojala" till sin myndighet, vilket ju ändå är en bra, proffsig inställning.

V. 43 hann jag delta både i ett seminarium om mäns våld mot kvinnor, och Arbetsmiljöriksdagen. Jag är partiets representant i Nätverket för män mot våld mot kvinnor i Riksdagen. Har ju tidigare försökt dra igång sådana nätverk i länet, så det känns bra att försöka jobba vidare i Riksdagen. Arbetsmiljöriksdagen var intressant. Arrangeras av Arbetsmiljöverket. I år var det belatsningsskador som var temat. Tyvärr lite tillrättalagt, de körde fram ett företag från Motala som är ett föredöme när det gäller arbetsmiljöarbete, med goda relationer med facket. Är väl bra, men situationen ser ju inte ut så’n på alla platser precis. I debatten tyckte jag att det bara var vi som hade en riktig syn på arbetsmiljöarbetet. Jag försökte "nyansera" bilden, och (s) och (mp) försökte nog hänga på, men det blir tamt. Tycker ändå att vår kritik får fäste, många är kritiska till de stora neddragningarna på Arbetsmiljöverket och nedläggningen av Arbetslivsinstitutet. I stort en lyckad fredagförmiddag.

På lördagen var det halvårskonferens i distriktet med det nya facklig-politiska  policyprogrammet som tema. Besök av Lisa Rasmussen från partikansliet. Bra diskussioner och planering för framtiden.

V. 44 var en "vanlig" vecka, jag besökte Stadsmuséet i Norrköping, debatterade Jobbgarantin för ungdomar i kammaren (Josefin var skitbra!) och hade ett KABEP-möte också.

Däremot har v. 45 varit ovanlig. Riksdagsgruppen, eller i alla fall delar av den, har varit på "turné". Jag har rest runt till Växjö, måndag och tisdag, Kalmar, onsdag, och Gotland, torsdag. Syftet är att hjälpa vissa distrikt, de utan Riksdagsledamot framför allt, att synas mer och att "peppa" dem i arbetet. Tycker att alla besöken var välorganiserade och bra. Mycket nytt att ta in och mycket kunskapsinhämtning. dessutom. Saker som jag kommer att ha nytta av både i arbetsmarknads- och kulturutskottet.  Tyvärr blev det lite strul med resandet. Det är en gammal sanning som bekräftas, det är lätt att resa på längden i Sverige, men svårt på tvären. Alltnog, bra vecka ur publicitetssynpunkt. Bra media både i Kalmar och på Gotland tycker jag, lite mindre i Växjö.

I lördags deltog jag sedan på DS-möte i mitt "KABEP-ansvarsdistrikt" Jönköping. Trevligt.
De politiska frågor som har varit i fokus de här veckorna kan ju vara intressanta att lyfta också. Jag bortser från de skandaler som regeringen (läs: moderaterna!) drabbats av. Jag är övertygad om att det kommer ur en vedertagen kultur i dessa överklasskretsar. Det är "naturligt" att hantera svart arbetskraft i dessa kretsar och det är härifrån Fredrik Reinfeldt plockat sina medarbetare, alltså finns det få eller inga som inte gjort det. Om media gräver vidare kommer de att hitta mer.

Två frågor är politiskt i fokus. Skolan och utförsäljningar. När det gäller skolan tycker jag att Lasse (med hjälp av Rossana förstås) har klargjort vår inställning. Betygshets skapar ingen bra skolmiljö. Att värna den lugna, rättvisa skolsituationen kommer att vara vår linje. Mindre klasser, fler vuxna i skolan, bättre resurser till de som verkligen behöver hjälp, det är vår linje. Jag tror vi kommer att vinna många sympatier på det längre fram. Tror att sossarna förlorar på sin eftergivenhet till borgarnas tuffa linje. Kan se ett problem i att det är så svårt att se kopplingen mellan utanförskapet för  vissa barn och den frustration de visar längre fram i livet. Skolmassakern i Finland är bara ytterligare en bekräftelse.

Sedan har ju följetongen Odell, Carnegie och utförsäljning av statliga företag också varit viktig. Frågan är om vi sett maken till inkompetent minister. Mats Odell har ju uppenbarligen varit i klorna på det svenska näringslivet när han formulerat förutsättningarna för utförsäljningen. Mesta möjliga vinst till de mest giriga näringsliv- och börsföreträdarna verkar ha varit hans ledstjärna. Snabbt ska det gå, fel blir det. Hoppas verkligen Reinfeldt tar sitt förnuft tillfånga och kickar Odell. Tror dock att han inte vågar.

Nu stundar en mörk höst. Som tur är kommer ju snart decemberljusen i affärer och hemmavid. Blir skönt med lite julstämning, hoppas bara att den inte kommer för tidigt så man hinner tröttna på den, det brukar vara ett problem. Jag ska flytta i mitten på december, så jag har fullt upp, men jag hoppas Ni får en bra resa fram till jul och nyår. Ta vara på er själva och Era nära och kära, det är viktigt. Jag återkommer med en ny rapport innan jul, till dess; ha det bra, sköt om Er.

"Tobbe Björlund Din röst i Riksdagen"

Du gillar kanske också...