Kungssång och budgetarbete

Torbjörn Björlund är inte din röst i riksdagen, åtminstone inte när kungssången ska sjungas. Men när budgeten ska debatteras och motioner försvaras ger han hals…

Hej igen.
Hösten är verkligen här. Börjar bita lite i kinderna och färgerna i naturen är fantastiska. Sedan sist har det hänt en hel del. Har varit och kollat in Finnkampen. I Göteborg för ungefär en månad sedan. En upplevelse. Har aldrig förut varit på en stor friidrottstävling så det var spännande. Mest minnesvärt var, förstås, Carolina Klüft, hon är i en klass för sig. 

Jag har hunnit med att besöka länets kvinnojourer och dessutom Tjejjouren i Norrköping. Intressant och viktig kunskap att ha med sig, alltid aktuella frågor. Kommer att göra återkommande besök för att hålla frågorna levande. Tycker också att det är beundransvärt jobb som läggs ner på den verksamheten. 

 

I mitten på september gjorde jag en studieresa till Västerbotten tillsammans med Kulturutskottet. Alltid intressant att sondera kulturen i andra län. Bäst av allt var nog ändå att jag fick med mig en riktigt god Västerbottenost hem. 

 
18 september öppnade Riksdagen igen. Som alltid med pompa och ståt, och lite fjäsk för kungligheter och sån’t. Kan kännas lite genant ibland, hur en del beter sig i närheten av ”högheterna”, med Kungssång och allt. Som vi Vänsterpartister aldrig sjunger med i. 

 

När det var avklarat började så arbetet med Allmänna Motions Tiden. Som vanligt med en otrolig stress och press. Även om vi börjar lite försiktigt med motionsskrivande innan öppnandet så är det nu det tar fart. Problemet är väl mest att vi samtidigt ska processa fram ett eget budgetförslag, en ”skuggbudget” till regeringen. Det här kan innebära problem eftersom vi har några ledamöter och politiska sekreterare som har många uppdrag att sköta samtidigt. Till kommande år kommer vi nog att försöka påbörja motionsskrivandet tidigare, det kommer i alla fall jag att föreslå vid vår kommande utvärdering. Vi hade ändå lite ändrade rutiner till i år. Förra året var ju en enda lång ”slutspurt”, ungefär som att spurta de sista 8 varven på ett 10 000-meterslopp, men då var det ju också för att vi var sena och många nya. I år skrev vi något färre motioner men arbetade nog igenom dem mer. Såg också en uppgift att jag var ”värst” av ledamöterna i Östergötland att underteckna motioner, 126 st., men i år blir det nog knappt hälften. Bra PR visserligen, tidningarna tittar ju fortfarande på statistik, men det speglar ju inte hela verkligheten. Jag sitter ju med i 3 utskott mer eller mindre, så det blir många motioner att läsa igenom, tycka till om och underteckna ändå.

AMT slutade 5 oktober kl. 16.30. Då hade vi lämnat in ungefär 200 motioner. Ett bra facit ändå.
Bäst tycker jag ändå att vi lyckats med vår budgetmotion. Regeringens budget innehöll ännu fler neddragningar och försämringar för vanligt folk, vårt förslag innehåller väldigt mycket bra. Ni har säkert läst en del och kanske tittat på det.  

·         Vi lägger som grund ett antal miljarder mer än regeringen till kommuner och landsting. Det bästa sättet att värna välfärden och öka tillväxten är att satsa på att anställa fler i kommuner och landsting. Vi vet att det behövs och att det finns många arbetslösa som kan göra ett bra jobb.  

·         Vi satsar dessutom på bonuspengar till kommuner som satsar på jämställdhet 

·         Extra satsning på långtidsarbetslösa unga 

·         Ett antal satsningar på miljön 

·         Höjda garantipensioner 

·         Höjda studiemedel 

·         Återställer A-kassan m.m. 

Allt detta kan vi göra eftersom vi inte sänker skatter utan tvärtom återinför både fastighetsskatt och förmögenhetsskatt, tar bort jobbavdrag osv. En rättvis fördelningsprofil helt enkelt.

Många har också reagerat på den ”oduglighet” finanshandelsminister Odell uppvisat i samband med försäljningen av vissa statliga bolag. Vi kommer att agera även i de sammanhangen. 

 
Sen har jag hunnit med att hålla i 2 av de Ledarskapsutbildningar som vi genomför under hösten. Jättekul och intressant. 15 september genomförde vi en heldag i Stockholm med folk från Uppland, Sörmland och Östergötland och igår, 6 oktober, körde vi samma koncept i Hallsberg med folk från Örebro län, Värmland och Dalarna. Fortsättning följer förhoppningsvis, det är ju tänkt att varje distrikt ska fortsätta och köra med sina partiföreningar. Så, även i Din partiförening kommer vi förhoppningsvis snart att starta upp en utbildning. Hur det ska organiseras överlåter jag till DS att bestämma, men på något sätt kommer vi att försöka genomföra det.

Sist, och kanske också minst, jag har firat lite och bjudit på tårta på (v):s riksdagskansli. Anledningen är naturligtvis att jag äntligen blivit vuxen. Idag fyller jag 50 år. Tro’t eller ej. Måste erkänna att jag vissa stunder de senaste 2 veckorna känt mig som 60, minst, men det är faktisk bara 50 det är. Kommer att fira med familj och nära vänner nästa helg. Kan bli kul.  

 Det var väl det mesta för den här gången, något har jag säkert glömt, men man börjar ju bli gammal nu… 


På återhörande!

Tobbe

Du gillar kanske också...