Maj månad i riksdagen

Maj månad. – En försmak av sommaren, med vårkänslor.
Tyvärr inte när det gäller det politiska läget. Vår regering har i och med den vårproposition man lagt nästan skapat ”höstkänslor”.
Ännu fler beslut som slår hårt mot de grupper i samhället som redan har det tufft.
För min egen del har månaden inneburit rätt mycket jobb och en del resor. Inte utan att man redan nu längtar efter sommarledigheten.

Efter det lyckade 1:a-majfirandet var det dags att åka med Kulturutskottet till Västmanland. Söndag till tisdag besökte vi Västerås och landskapet Västmanland där landshövdingen Mats Svegfors gjorde sitt bästa för att ”marknadsföra” sitt län. En trevlig resa med mycket information om vad som händer på kulturområdet just där. Lite svårt med det ofta ”uppstyltade” arrangemangen, men också mycket imponerande uppvisningar när det gäller både musik och teater. Givande på många sätt.

Direkt efter återresan till Stockholm hade vi också ett antal betänkanden från Kulturutskottet att debattera i kammaren. Jag hade att hantera frågor som rörde bidrag till ungdomsorganisationer och trossamfund. En något avslagen debatt. Jag åkte hem lite tidigare den torsdagen också. Såg till att bli utkvittad för att kunna vara med och kuta en halvmil i GRABBHALVAN! Som en del av Er kanske minns så utmanade jag alla män i Vänsterpartiet i länet att springa detta lopp. Alla som slog mig skulle bli bjuden på någon valfri dryck på krogen samma kväll. Ännu har ingen kommit och krävt sin del! Slutsatsen är alltså att jag sprang detta lopp som ensam (v)-are! Skandal! Ni som läst min blogg kan säkert förstå att jag är frustrerad. Nästa år måste vi bli fler!

Följande helg tillbringade jag i Örebro på Riksidrottsmötet. Riksidrottsförbundet anordnar vartannat år sin stämma. Som talesman för partiet i idrottsfrågor var jag naturligtvis intresserad (och tvungen) att vara där. Som gammal tjänsteman inom idrotten var det mycket spännande att vara med och lyssna av debatten. Förvånansvärt mycket politik i de frågor som togs upp. Klart mycket mer kunskap om samspelet mellan de olika politiska inriktningarna som skiljer ”höger och vänster” åt även inom idrotten, än på lokal nivå. Glädjer naturligtvis mig som länge tjatat om den dåliga politiska insikten inom idrotten.

Direkt efter Örebro bar det iväg till Stockholm igen. Kristi Himmelsfärdsveckan var ju kort, men jag hann med att besöka A-kassornas Samarbetsorganisation. Deras beskrivning av situationen efter regeringens olikas förändringar av A-kassan och arbetsbelastningen det inneburit för deras personal är skrämmande. Som jag tidigare beskrivit har den här regeringen skrämmande dålig kunskap om verkligheten. Många inom personalen inom SO går på knäna för att se till att de som är beroende av A-kassa inte ska drabbas alltför hårt av försenade utbetalningar m.m. Det har bl.a. inneburit att en del har ”gått in i väggen”! En skrämmande beskrivning av denna regerings fullständiga okunskap om vanliga människors vardag. Måtte vi kunna bli av med dem senast 2010!

Veckan har var något lugnare. Ett uppföljningsmöte med Palestinaprojekt-gruppen där vi diskuterade kommande aktiviteter, men även hade funderingar över hur partiet hanterar denna viktiga fråga. Finns en känsla att en del kamrater ”är trötta” på Palestina. Trots att det kanske är den hetaste konflikthärden i världen fortfarande. Vi behöver diskutera det fortsatta solidaritetsarbetet för att inte ”glömma” våra kamrater därnere.

Den senaste veckan har varit hektisk, kanske den "tätaste" hittills. Debatt i kammaren 3 dagar i rad, med de förberedelser det kräver. Dessutom hade jag med mig min 14-årige son Rasmus och hans kompis som skulle vara PRAO hos mig ett par dagar. Kul, men kanske lite småtråkigt för grabbarna ibland.

I tisdags hade jag interpellationsdebatt med Littorin om de ytterligare neddragningarna för Arbetsmiljöverket. En bra debatt där Littorin har svårt att svara för sig. Glädjande var också att ytterligare 3 debattörer anmält sig och deltog i debatten, Eva olofsson (v) från Göteborg och 2 (s)-kvinnor. Bra med hård press på Arbetsmarknadsministern.

Onsdagen var vikt till debatt om "Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken": Både Josefin och jag var med. Vi brukar göra så för att stötta och komplettera varandra. Josefin var mycket tuff mot borgarna, som är svaga i sin argumentation. Vi vann.

I torsdags var det debatt om "Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning". Som rubriken är satt syns det att det helt och hållet handlar om ett arbetsgivarperspektiv. Det handlade alltså om LAS och arbetsrätt. Vi vann igen! Om möjligt ännu svagare motstånd. Vårt stora problem är att vi ofta vinner debatterna men alltid förlorar omröstningarna. Alliansen är fortfarande tät. Vi kommer dock inte att ge vika. Det kommer att bli lite av ett utnötningskrig, har jag en känsla av.

Snart är det skolavslutningar, sommarlovet står för dörren. Jag gläds med mina barn och deras kamrater, sommarlovet är underbart när man är i den åldern! Alla minns vi väl egna skolavslutningar med alla förväntningar. Sol, bad och avkoppling. Jag, liksom säkert många av Er, får väl vänta några veckor till med ledigheten. Efter midsommar tar vi ”time-out” i Riksdagen, fram till slutet på augusti. Känner redan att det ska bli oerhört skönt med vila efter en intensiv vår. Hoppas Ni alla får en bra start på sommaren, var med och sjung ”Den blomstertid nu kommer” m.m. Jag återkommer med en sista rapport innan semestern strax efter midsommar. På återhörande!

Tobbe Björlund”Din röst i Riksdagen”

Du gillar kanske också...