Dags förbjuda ensamarbete i nattbutiker?

Vänsterpartiet kräver att möjligheterna till ensamarbete på kvällar och nätter begränsas, och att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att se över hur ensamarbete i nattöppna butiker kan förbjudas.
Många människor jobbar på arbetsplatser där ensamarbete förekommer. Det kan vara mycket påfrestande och ökar risken för våld, hot och rån. Rädslan som kan medfölja ensamarbete är ett allvarligt arbetsmiljöproblem.

– De flesta har någon gång köpt korv på en nattöppen butik efter en utekväll, eller filmjölk till frukosten nästa morgon. Men få tänker på vilka risker personalen som jobbar ensamma på de nattöppna butikerna utsätter sig för, säger Torbjörn Björlund (v).

Butiksanställda är en yrkesgrupp som löper stor risk att utsättas för våld och hot på jobbet. Vid sidan om ensamarbete förekommer dessutom mycket arbete på kvällstid och nattetid. Antalet butiksrån har ökat kraftigt de senaste åren, och en orsak kan vara att butikerna har längre öppettider och att allt fler butiksanställda får jobba ensamma.

– Nu ökar dessutom riskerna för de butiksanställda när både 7 Eleven och Pressbyrån installerar bankomater i sina butiker, säger Björlund.

Handelsanställdas förbund visar i rapporten "Lugn nu, det här är ett rån…" att hela 33 procent av de handelsanställda oroar sig för rån, hot och våld på arbetet.

Du gillar kanske också...