Moderaterna ljög om sjukhusen

En vecka innan valet sade Fredrik Reinfeldt i en debatt med Göran Persson att; ”Vi vill inte sälja akutsjukhus som du påstod i en tidigare debatt. Vi har inte det förslaget och jag är glad att du gav mig möjligheten att ge det beskedet här i kväll.” Detta har visat sig vara en av många lögner som de borgerliga partierna kom med för att framstå som någonting de inte är.

Regeringen har nu föreslagit att lagen mot vinstintressen på sjukhusen ska avskaffas. Borgarna vill nu släppa in multinationella företag som enbart sätter omsorgen om de egna pengarna och inte patienten eller medborgarna i centrum.

Erfarenheterna från att privatisera sjukvården är nedslående. När borgarna privatiserade S:t Görans sjukhus i Stockholm 1999 gick det från att vara ett av de billigaste och mest kostnadseffektiva sjukhuset i länet tillett av de dyraste med den nya privata ägaren. Detta utan att vården på något sätt kan sägas ha blivit bättre.

Reinfeldts lögner är enkla att förstå då det finns ett mycket starkt motstånd mot privatiseringar av sjukvården. I en Sifoundersökning angav 53 procent att det var fel med vinstdrivande företag i vården. Endast 32 procent ansåg att det var rätt.  

Vänsterpartiet motsätter sig alla privatiseringar av sjukvården och vi kommer ta strid mot alla sådana förslag som läggs. Vården ska vara demokratiskt styrd i offentlig regi där prioriteringar görs efter behov och inte efter tjockleken på plånboken.

Lotta Heelge, gruppledare vänsterpartiets Landstingsgrupp i Östergötland

Du gillar kanske också...